Lansarea platformei hartacaseloralbastre.ro – Un ghid pentru a trăi frumos

Asociația Monumentum lansează platforma hartacaseloralbastre.ro, un proiect amplu de documentare și promovare a caselor vechi, a materialelor naturale și a meșteșugurilor legate de construcții – Un ghid pentru a trăi frumos. Harta este o inițiativă unică în România dedicată conservării și promovării caselor albastre, adevărate bijuterii ale arhitecturii vernaculare. Prin această platformă interactivă, ne propunem să „desenăm” împreună Harta Caselor Albastre din România, salvând și documentând în format digital patrimoniul arhitectural al acestor construcții remarcabile de la sat și relevante pentru identitatea noastră culturală.

Publicul larg este invitat să se implice activ, contribuind cu informații despre casele albastre din diferite regiuni ale țării. Uneori o fotografie poate salva o casă veche valoroasă, alteori poate ajuta un cercetător, un student, un meșter, un proprietar să înțeleagă mesajele din trecut, estetica rurală și valorile dintr-o comunitate. Fiecare contribuție – fie că este o fotografie, o poveste a proprietarului sau informații arhitecturale – va fi analizată de o echipă de experți, adăugată în catalogul digital și disponibilă publicului pe platformă.

Ce aduce platforma hartacaseloralbastre.ro:

  • Catalog digital permanent actualizat, care oferă detalii despre arhitectura și istoria caselor vechi și starea de conservare actuală.
  • Posibilitatea de a contribui: Utilizatorii pot adăuga case, fotografii și informații, pentru a construi împreună un Ghid pentru a trăi frumos.
  • Interviuri cu proprietarii caselor albastre, ce surprind atmosfera satelor și provocările procesului de restaurare vor fi adăugate pe parcurs.
  • Posibilitatea drumeției pe un Traseu Albastru, în jurul caselor vechi: un itinerar turistic dedicat explorării caselor albastre, ideal pentru drumeții și cicliști dornici să descopere România adevărată.

Prin acest demers, Asociația Monumentum dorește să crească gradul de conștientizare a valorii acestor case vernaculare, să educe publicul și comunitățile locale în ceea ce privește importanța restaurării lor corecte și să sprijine conservarea patrimoniului național.

Proiectul cultural Casele vernaculare: de la decădere la… albastru este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național vizează punerea în valoare a fondului material rural, evidențiind identitatea specifică locului și a tradițiilor legate de construcții.

Proiectul cultural Casele vernaculare: de la decădere la… albastru

Organizat de: Asociația Monumentum

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național – AFCN 

În parteneriat cu: Fundația Ștefan Câlția, Via Transilvanica, Institutul de Cercetare Făgăraș

Asociația Monumentum este o organizație nonguvernamentală înființată în 2012, iar principalul proiect derulat este „Ambulanţa pentru monumente” (din 2016), prin care își propune salvarea patrimoniului aflat în stare avansată de degradare. Până în 2024, a avut activități concrete de recuperare și consolidare a peste 100 de monumente istorice, aproximativ 15% din patrimoniul construit degradat al țării. Demersul său de salvgardare a patrimoniului imobil din România are trei direcții esențiale: Restaurarea fondului construit, Creșterea gradului de conștientizare a proprietarilor de clădiri istorice, a autorităților și a arhitecților asupra valorii propriului patrimoniu ca marcă a identității lor culturale, Revitalizarea meșteșugurilor tradiționale. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Site: hartacaseloralbastre.ro

Facebook: www.facebook.com/albastru.ro

Instagram: @albastrulmeu

Contact: [email protected]