Șantierul-școală de restaurare de la Șona

Ajută-ne să salvăm ruina unei case vechi de 200 de ani și să o transformăm într-un teatru-grădină de vară. Un loc de întâlnire, de visare, pentru oameni și arte. Vă invităm la Șona, în perioada 12-26 mai 2024. Să vă notați în calendar. Să învățăm cum îmbrățișăm și îngrijim arhitectura veche, vernaculară, cum protejăm patrimoniul construit. Și mai ales cum punem locul în valoare, cu atenție și creativitate.

Acțiunea dedicată Șantierului-școală de la Șona, județul Brașov, presupune lucrul efectiv la ruina unei case care va fi transformată într-un teatru-grădină de vară, în mai multe etape.

O ruină situată în inima satului se transformă într-un spațiu central al comunității, doar cu ajutorul voluntarilor și al meșterilor invitați din varii domenii de expertiză (restaurator, arhitect, istoric, dulgher și peisagist). Pe șantierul-școală vor participa și 5 proprietari de case vechi, în curs de restaurare, cu scopul de a învăța într-un cadru interdisciplinar despre întregul proces. Cu toții vom învăța din practică directă cum se realizează o restaurare corectă și cum o casă veche, „urâtă”, își poate recapăta frumusețea și se poate integra creativ într-un proces de dezvoltare durabilă.

Ce facem împreună:
https://www.albastru.ro/casele-vernaculare-de-la…/

Șantierul-școală de la Șona este parte din proiectul cultural Casele vernaculare: de la decădere la… albastru
Organizat de:
Asociația Monumentum
Co-finanțat de:
AFCN
În parteneriat cu:
Fundația Ștefan Câlția, Via Transilvanica, Institutul de cercetare Făgăraș

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”