Felix Aftene. A desenat şi pictat cu Albastru de când se ştie. Foarte mulţi ani s-a întrebat cum arată muza străzii Lăpuşneanu din Iaşi, acolo unde are atelierul. Şi într-o zi a apărut Pisica Albastră. Cu aripi. Modelată în sufragerie, făcută din răşină şi fibră de sticlă, patinată cu pigment crud. Inspiraţie i-a fost chiar motanul de acasă.
Artistul a creat mai multe pisici albastre pe care le-a plimbat prin galerii din Europa (Paris, Copenhaga, Berlin, Bucureşti) şi, iar două dintre ele stau pe balconul său deasupra pietonalului Lăpuşneanu. Balconul meu vreau să fie ca o galerie deschisă, nu vreau să fie un balcon banal, povesteşte Felix. Pisicile sunt fotografiate şi admirate, iar una dintre ele, în varianta de bronz, a coborât pe firida Muzeului Unirii, ca să fie mai aproape de trecători. Însă, popularitatea şi apropierea au şi un preţ. Pisica din bronz a rămas fără aripi. Într-o seară, cineva i le-a tăiat.
Nu-mi place Albastru. E una dintre culorile pe care nu le simt. Dar singurele lucruri albastre pe care le iubesc cu adevărat sunt pisicile tale. Când am intrat în atelier la tine pentru prima dată, acum câţiva ani, prima oară m-am îndrăgostit de Pisica ta Albastră şi după aia de tine. – Raluca Aftene, soţia lui Felix Aftene
Acum fiica lor, Rebeca Aftene, a început să deseneze şi să modeleze pisici şi vrea să devină artist. Pe mamă a reprezentat-o ca pe o pisică galbenă, iar tatăl este o pisică albastră.
Vizionaţi filmul despre Albastrul artistului Felix Aftene:
Felix Aftene a creat fiinţe imaginare albastre şi tablouri în care pielea personajelor devine albastră de la an la an. Lucrările au fost incluse în ciclul Blue World sau World of Blue. În cele mai recente opere apare portretul său cu pete de albastru în jurul ochilor. Mi-am creat o mască în spatele căreia pot să performez, spune Felix Aftene. Eu când spun Albastru, mă gândesc la Albastrul Cobalt, cred este cel mai frumos Albastru.
Am găsit în atelierul lui din Iaşi pigmenţi puri pe care i-a păstrat neatinşi timp de 20 de ani. Pentru că încă mai caută un proiect la care să îi folosească la adevărata lor putere.
Prima dată a pictat cu ei o lucrare de 74 de mp, când avea doar 27 de ani. Atunci a fost inspirat de valoarea Albastrului de Voroneţ şi de poveştile din jurul culorii. Când deschizi sticluţele cu pigmenţi puri, nu-ţi vine să îţi mai iei ochii de la ei, atât sunt de frumoşi. Îmi vine să îi mănânc.
Sunt multe albastruri în atelierul lui Felix Aftene, iar printre ele mai zărim un sfeşnic de la bunici, albastru mangan, ceramică decorativă cu elemente albastre cobalt şi o sticlă de cerneală albastră veche de 100 de ani din zona Sibiului.
E un Albastru din care nu-ţi vine să mai ieşi, e o lume întreagă în Albastrul ăsta.
Puteţi să îi scrieţi lui Felix Aftene – aici sau să îi vizitaţi atelierul de pe Strada Lăpuşneanu nr.7-9, Iaşi.